Jazzens tidiga influenser

Under 1800-talet brukade lokala slavarbetare samlas i New Orleans på söndagar för att umgås. Platsen för deras sammankomster kom att bli känd som “Congo Square”. Man samlades och tog tillvara på den afrikanska kulturen bland annat genom musik.

Det som idag är känt som Mardi Gras började med att svarta “gäng” klädde ut sig till amerikanska ursprungs indianer till indianernas ära. Gängen gav sig ut på gatorna för att konfrontera andra gäng, och de spelade ofta trummor. Musiker som exempelvis Louis Armstrong har sagt att han influerats av de här sammankomsterna.

Jazzens växte fram ur det amerikansk-afrikanska samhället. Mot slutet av 1800 talet var det vanligt att musiker som inte kunde läsa drogs till att improvisera musik. Publiken började att allt mer attraheras av den nya musikstilen, och antalet människor i publiken växte snart i antal.

<p>Klarinett och trombon var instrument som gärna användes för att improvisera i musikstilen “Ragtime” och influerade så småningom också den nya jazzmusiken i New Orleans.

När den tidiga jazzmusiken ökade i popularitet började även ursprunglig New Orleans jazz att efterfrågas på andra platser i USA. Musiker uppmuntrades att söka sig norrut. Efterfrågan och nya jobberbjudanden lockade jazzmusiker att flytta.

New Orleans typiska jazz musik växte sig stark 1917 mycket tack vare Original Dixieland Jazz Band. Det var det första jazz bandet som kom att spela in sin musik på grammofonskiva. Framgången med deras första skiva blev stor. Den påstås ha sålt i en miljon exemplar.

New Orleans var en plats rik på mångfald och många kulturer samlades inom stadens gränser. Influenser av klassisk musik från Europa, Sydamerikansk musik och Amerikansk blues bidrog till att skapa vad som senare blev känt som jazz.