Blinka lilla stjärna

Blinka lilla stjärna kan mycket väl vara tidernas mest berömda barnsång. Vad är historien bakom den? Blinka lilla stjärna var länge ett lika självklart inslag i barndomen som en doppresent för ett barndop. Det går ju inte att dyka upp på ett dop utan en present, och det blev inte heller någon barndom om man inte åtminstone någon gång hörde eller sjöng Blinka lilla stjärna.

Blinka lilla stjärna bygger på en fransk visa från 1700-talet som översatt bar titeln Ska jag berätta för dig, mamma. Den melodin gjorde sedan Mozart en mängd variationer på med texten hämtad från en brittisk dikt skriven av Jane och Ann Taylor. I Sverige blev melodin först känd som När vi sitta i vår bänk, men Betty Ehrenborg-Posse översatte under mitten av 1800-talet den brittiska dikten till Blinka lilla stjärna.

Den enkla men smittande melodin är en av de som är enklast att lära sig att spela på piano. Detta bidrar förstås till melodins odödlighet. Om man började spela piano som barn någon gång under 1900-talet är chansen stor att Blinka lilla stjärna var en av de första melodierna man fick lära sig. Så kanske det är än idag. Den sjungs i vilket fall ofta fortfarande av luciakörer.