Jazzbegravning – Vad är det?

I delstaten Louisiana föddes under det tidiga 1900-talet begreppet “Jazzbegravning”. På engelska kallas det enkelt för “Jazz funeral” eller helt enkelt “funeral with music”. Det är också precis vad det är, en begravning med extra mycket musik och i ett annorlunda tempo än vad de flesta är vana vid på en begravning. Dessa begravningar var väldigt populära under den tiden, och än idag förekommer det i Louisiana men inte på så många andra platser. Däremot har begravningsceremonier blivit friare och musikvalen är inte lika strikta längre. Den utvecklingen tros ha sitt ursprung i just jazzbegravningar.

Hur går en jazzbegravning till?

Under 1900-talet tillhörde många svarta i Louisiana olika ordenssällskap och det var dessa som började anordna den här typen av begravningar. De anordnade så att en marscherande jazzorkester spelade, detta som en hyllning till den som avlidit. Ceremonin inleds med stillsamma psalmer likt en vanlig begravning. Det som skiljer är dock att det efteråt spelade gladare och livligare sånger, oftast just jazz. Detta för att symbolisera den frihet den avlidne nu upplever efter att ha lämnat jorden. Om du förlorat någon och behöver hjälp att planera en begravning finns lova begravning till för dig. Boka ett möte eller en kostnadsfri rådgivning direkt online. Den ena begravningen är inte den andra lik och det viktigaste är att vi lägger fokus på att tänka på den avlidne och göra det hela till en vacker stund för alla.

Inte bara jazz

Namnet till trots är det inte bara just musikgenren jazz som spelas under dessa begravningar. I början spelas psalmer och i slutet kan alla möjliga musikstilar uppstå. Jazz handlar framförallt om improvisation och gemenskap och det är just det som uppmuntras här. I New Orleans, Louisiana, var det förstås den rena jazzen som stod i centrum då det var där musikgenren uppstod. Men begreppet är samtidigt väldigt fritt att tolkas och det viktigaste är att alla har en härlig stund tillsammans och minns den avlidne samt hyllar livet.

Jazzbegravningar i Sverige

Det finns inga kända jazzbegravningar i Sverige och begreppet är heller inte vida känt här. Det vi kan se i Sverige är att begravningar har blivit mindre strikta och idag spelas all möjlig musik under ceremonierna. I Jonas Gardells serie “Torka aldrig tårarna utan handskar” ser vi ett exempel på detta när rollfiguren “Paul” anordnar sin egen begravning fylld av färg, dans och musik. Att se dessa tillfällen som en tid att hylla och uppskatta det man har snarare än att sörja är något vi verkligen borde ta till oss av jazzbegravningar.