Marcus Miller

Marcus Miller föddes den 14:e juni 1969 i Brooklyn, New York USA. Han är en amerikansk producent och jazz kompositör samt gitarrist.

Miller växte upp i en väldigt musikalisk familj med en pappa som spelade orgel i kyrkan och en mamma som var jazzpianist. Musiken blev därför en naturlig del av hans uppväxt. Han lärde sig tidigt att behärska flertalet olika instrument. Han kunde spela saxofon, klarinett, gitarr och keyboard.

Han spenderade nästan två decennier av sitt liv som studiomusiker och medverkade på flera hundra album och spelade bas på ungefär lika många. Han har arbetat med bland andra Aretha Franklin och Roberta Flack, och var tidigt i sitt liv en etablerad studiomusiker.Under 80 talet arbetade han även som studiomusiker inom såväl radio som TV.

Han är känd för att bland annat ha turnerat tillsammans med Miles Davies. Miller har även skrivit flera låtar tillsammans med Davies för albumet Tutu.

<p>Marcus Miller har samarbetat med Miles Davies och även vunnit Grammy priser för det här samarbetet. Miller har även vunnit Grammy priser för samarbeten med Chaka Khan, Luther Vandross m.fl. Under alla samarbeten har hans roll i arbetet varit som producent. Utöver det finns priser på Grammys för såväl “Bästa r&b låt” samt “Bästa moderna jazz album”.

1988-1989 var han en del av det stadiga bandet i Saturday Night Live. Det var hans album “Power and Grace” från 2001 som senare kom att få pris för att vara det bästa albumet inom modern jazz. Hans solo debut Suddenly släpptes dock flera år tidigare. Debutalbumet kom ut 1993.

Miller har varit talesperson för UNESCO för deras slave route project och fick även ett pris av dem för sin insats. Priset var UNESCOs pris “Artist för fred”. Under tiden han var talesperson gjorde han inspelningar i bland annat Afrika, Sydamerika och Europa.