Jazz i Stockholm

Varje år går Stockholm Jazz Festival av stapeln där den som är intresserad har möjlighet att lyssna på ett stort utbud jazz under tio dagar. År 2012 flyttade festivalen inomhus och har sedan dess vuxit och blivit allt mer populär med ca 30 000 besökare år 2018. Det året arrangerades 64 scener med över 200 konserter på olika platser runtom i Stockholm. På festivalen uppträder en mängd olika artister med en stor musikalisk bredd och programmen genom åren visar ett genreöverskridande förhållningssätt där flera musikstilar blandas med jazz. Historiskt sett har det blandats med till exempel rock vilket lockade nya fans till jazzvärlden.

Det finns begränsade möjligheter att uppleva jazz live i Stockholm och de klubbar som finns är välkända för de som är intresserade av musikstilen och lockar ofta samma människor. Det är därför spännande att se hur initiativ såsom Stockholm Jazz Festival lockar stor publik och förhoppningsvis får fler intresserade av musiken. I festivalen deltar flertalet klubbar och barer som erbjuder skön jazzmusik under dessa dagar. Får man inte nog av jazz passar musiken perfekt att lyssna på med sina trådlösa hörlurar överallt där man befinner sig.

För den som vill uppleva skön livemusik med jazz finns det förutom festivalen klubbar som ger möjligheten året om. Den största jazzklubben, som även arrangerar Stockholm Jazz Festival, är Fasching, på Kungsgatan. Det är stället som länge lockat trogna besökare, en blandad publik som vill lyssna på musik från hela världen. Det är främst jazz som erbjuds men emellanåt får annan typ av musik ta plats på enstaka kvällar.

Ett andra lite mindre alternativ är innergården på Kung Carls Bakficka, på Norrlandsgatan, som erbjuder jazzklubb torsdag till lördag varje vecka. Hotellgäster slipper betala och för övriga besökare kostar det 50 kr, pengar som går till banden som spelar. Det finns även möjlighet att dricka och äta gott.