Bygg en studio

Är du musiker eller spelar ett instrument? Du kanske sänder en podd eller har en egen radiostation. Oavsett vad så behöver du någonstans där det är ljudisolerat och där du kan sända utan att störa andra eller bli störd själv. Bästa tipset – bygg en egen studio.

För att kunna skapa din musik eller sända med hög kvalitet, kan du bygga en hemmastudio. Det är inte speciellt svårt att bygga den och du behöver inte mycket plats. Om du har ett extrarum i källaren eller i lägenheten kan du inreda den som en studio och isolera den därefter. Dock kan det vara bra att ha din studio så långt bort från grannar som möjligt, så på vinden eller i källaren är perfekt. Med rätt material från Buildor är din hemmastudio klar på nolltid.

Kontrollrum och inspelning

I en vanlig studio som exempelvis en tv-studio eller en radiostation, brukar kontrollrum och inspelningsrum vara två separata utrymmen. Hemma har du vanligtvis inte plats att använda två rum för detta ändamål. Då får du kombinera båda rummen till ett utrymme och det är det vi kallar för hemmastudio. Att inreda en sådan studio kräver planering och köp av rätt produkter. Du måste ha rum för all utrustning och tänka till var du ska placera vad. Innan du inreder din studio och fyller den med den tilltänkta utrustningen måste du emellertid ljudisolera studions väggar, golv och tak. Ett visst ljud brukar dock ändå leta sig ut i en hemmastudio men trots allt i betydligt mindre skala än om du skulle strunta i att ljudisolera.

Vad behövs?

Hur du väljer att inreda din studio beror på många parametrar. Ska du ha notställ? Musikinstrument? Mikrofoner? Var ska högtalarna och förstärkarna stå? Annan teknisk utrustning? Har du fönster du måste ta hänsyn till angående placering?

Det bästa är att först göra upp en skiss av studion och rummet. Ju mindre studio desto mer planering behövs. Gör anteckningar och rita upp exakt var du ska ställa saker och ting. Tänk också på att när du ljudisolerar väggarna kommer studion att bli ännu lite mindre. Detta för att du ska lägga på ca 3 lager med gips och vidare isolera med annat material. Du kan därför komma att bli förvånad över hur litet rummet känns när isoleringen är uppe. Dock kan dina grannar och rumskompisar vara glada…

Få rätt akustik

När du bygger en studio är akustiken förmodligen det viktigaste. När du spelar in vill du att ljudet klingar så att melodin eller ljudet kommer ut på rätt sätt. Akustiken är beroende på placering av möbler, utrustning och rumsdimensioner eftersom ljud liksom studsar och kan låta olika på olika ställen. Ju färre fördelar du har på den fronten, det vill säga om rummet är litet och välfyllt, desto viktigare är det att investera i de bästa högtalarna och tekniska utrustningen.