Jazz musikens ursprung

Även om många har skilda meningar om jazz musikens ursprung så står det klart att en högst betydelsefull plats för jazzens ursprung var nöjeskvarteret Storyville i New Orleans.

Här samlades musiker, spelglada och glädjedamer under jazzens tidigaste dagar för att bland annat kunna delta i legalt spelande och prostitution. Från den 1 januari 1897 var det möjligt att legalt delta i de här aktiviteterna i Storyville men det var fortfarande förbjudet utanför nöjeskvarterets gränser.

Då Storyville var en plats som var mycket aktiv även på natten kunde besökare roa sig där under dygnets alla timmar. Musiken flödade i salongerna, alkoholen hängde tung i luften och vackra damer strosade runt i den vackra inredningen och erbjöd sitt sällskap.

Många talangfulla musiker drogs till stadsdelen för att underhålla dess gäster med musik. Ofta fanns en förväntning att de skulle behärska mer än enbart en musikstil.

Det var dock i jazz som musikerna fann varandra. De spelade och improviserade i musiken tillsammans och det tog inte lång tid förrän jazz blev en del av Storyvilles musikaliska atmosfär.

Jazzen blomstrade för fullt i hela New Orleans under den här perioden, men är det en plats som många än idag förknippar med dess ursprung så är det Storyville. Stadsdelen sträckte sig över 38 kvarter och låg bara ett stenkast från “French Quarter” som är det äldsta kvartersområdet i New Orleans.

På grund av att det var en plats där prostitutionen frodades så fick kvarteret inte blomstra i många år innan det stängdes av den amerikanska marinkåren den 12:e november 1917.

En sång om Storyvilles slut som nöjeskvarter var Clarence och Spencer Williams “Farewell to Storyville” även känd under namnet “Good time flat blues” som släpptes 1925.

När Hollywood 1947 kom ut med filmen ” New Orleans” kunde man i filmen lyssna på Billie Holidays ljuva stämma sjunga om hur staten hade gått in för att stänga kvarteret på grund av den mycket utspridda prostitutionen.

Det finns skäl att tro att många jazzmusiker tidigt började sprida sin musik utanför Storyville och New Orleans gränser den dagen då det vilda livet i Storyville var slut.

Idag finns det inte mycket kvar av det ursprungliga området som vittnar om dess historia.

Enbart tre av de populära byggnaderna från Storyvilles tid står idag kvar att beskåda. Den som nyfiket vill vandra i stadens historiska fotspår kan istället ta en promenad till adressen 1216 Bienville. Frank Early’s My Place Saloon finns inte längre kvar och den musikaliska atmosfären är borta, men där finns istället en liten butik på adressen i den gamla salongens lokaler. Även om det inte är samma atmosfär som i slutet av 1800-talet så är det nog inget som inte ett par hörlurar, lite jazzmusik och några dagdrömmar kan råda bot på.