Jazzens band till Sverige

Det är lätt att tro att ett land som Sverige med sin geografiska plats, och med en annan kultur än de sydligaste staterna i USA skulle bli ett av de sista länder att introduceras för jazzmusiken. Tvärtemot så var Sverige ett av de länder som var först med att varmt välkomna musikstilen.

Redan under 1920 talet kom jazzmusiken till Sverige och 10 år senare på 30 talet spelades de första svenska jazzskivorna in.

En ledande jazzmusiker var Thore Jederby (1913-1984) ursprungligen trumpetare och violinist från Stockholm.

Den svenska jazzmusiken hade sina rötter i den amerikanska, men hade till en början sina egna svenska influenser. Då den inte var särskilt populär inom svensk radio till en början skulle det komma att ta tid innan jazzmusik spreds mer i Sverige. Det var först när musiker som Coleman Hawkins och Django Reinhardt bland andra började uppträda i Sverige som den svenska jazzmusiken spreds och utvecklades även i Sverige.

Django Reinhard hade stor betydelse för starten av den svenska hotkvintetten som bildades 1939 och var en av de mest kända svenska jazzbanden.

Svenska musikern Monica Zetterlund både uppträdde och spelade in jazz under sina verksamma år som artist. och uppträdde med stjärnor som bland annat Louis Armstrong och Quincy Jones.

Så småningom började jazztidningar att dyka upp även på den svenska marknaden. Orkesterjournalen gavs ut för första gången redan 1933. Historien om Orkesterjournalen började med en mindre skrift som mer liknade en liten broschyr än en riktig tidning. Allt medan jazzens popularitet växte utvecklades även tidningen och 1940-1960 sålde den i väldigt stora upplagor. Än idag är Orkesterjournalen en av världens äldsta tidningar med fokus på jazz.

I Sverige delades priset ” jazz i Sverige” ut mellan åren 1972 och 2010. Det var Rikskonserter och Caprice Records som stod bakom att dela ut priset till en vinnare som skulle representera jazzmusiken i Sverige och utomlands. Vinnaren fick åka på turné både hemma i Sverige och utomlands, och fick även möjligheten att spela in en skiva. Priset gavs ut årligen och den första att mottaga priset år 1972 var musikgruppen Sevda. 39 album producerades under åren då priset gavs ut. Bland vinnarna genom åren finns exempelvis personer som Esbjörn Svensson, Jeanette Lindström samt Magnus Lindgren.