The Replacements

The Replacements är ett av de där banden som har fans som verkligen älskar dem. Ett stökigt band vars musik och personligheter talar direkt till hjärtat. Replacements var ett band som tyckte om att dricka öl, faktum är att de tyckte om det lite för mycket, vi återkommer till det. Men vem tycker inte om att dricka öl i en trevlig barmiljö? Det är dock inte allt du kan göra på O’Learys i Kista. Självklart kan du precis som på alla O’Learys barer titta på fotboll, hockey och andra sporter. Du kan också ta del av ett stort utbud av olika aktiviteter som shuffleboard, bowling och gokart med mera. Om du vill köra gokart stockholm kan du besöka O’Learys i Kista.

“The Mats”

Replacements, också kallade för ”the Mats”, grundades i Minneapolis i Minnesota år 1979. Paul Westerberg var gitarrist, sångare och bandets huvudsaklige låtskrivare. Förutom honom ingick bröderna Stinson, Bob och Tommy, på gitarr respektive bas. Trummorna hanterades av Chris Mars.

Varför kallades bandet ”The Mats”? Smeknamnet som används kärleksfullt av bandets största fans kommer sig av ett feluttal av bandets namn. Vid något eller några tillfällen ska arrangörer ha skrivit fel namn på bandet på affischer för spelningar. Bandet ska då ha blivit kallade för ”The Placemats” vilket förkortades till ”The Mats”.

The Replacements bestod av en blandning udda människor med något olika stilar som ändå lyckades kombineras till någonting större. Leadgitarristen Bob Stinson var en explosiv figur med en fascination för proggrock och annan tekniskt krävande musik som spelade blixtrande snabba gitarrsolon. Hans yngre bror Tommy var något av ett musikaliskt underbarn, bara 15 år gammal när han började spela med Replacements på barer och andra ställen där han egentligen inte fick komma in. Trummisen Mars var bandets tystlåtna hjärta. Som låtskrivare var Westerberg, till sist, den som lade bandets musikaliska inriktning.

Jag nämnde tidigare att Replacements tyckte om att dricka, mer än vad som var hälsosamt. Skälet till att jag tar upp det är för att detta faktum i någon mån är omöjligt att separera från bandet. Ett skäl till att de är och var så älskade består i vilken upplevelse det var att se dem live. Ibland gjorde de fantastiskt tighta spelningar, men deras gig kunde också vara en enda berusad röra där de bara spelade covers.

En musikalisk resa – från hardcore till indie

Under bandets första år spelade de tämligen hård och snabb punk. Deras musik skulle dock komma att utvecklas med tiden och mot mitten av 1980-talet var Replacements ett av USAs bästa indie-rockband. För att fånga bandets konstnärliga höjdpunkter är det till den eran man ska söka sig. Deras främsta album är förmodligen ”Let It Be” som släpptes 1984. Efter det följde ytterligare några album som är att betraktas som klassiker, varav “Tim” från 1985 förtjänar ett särskilt omnämnande. Bandet slutade spela tillsammans 1991 men återförenades år 2012 för en serie konserter.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *